Snel en gemakkelijk je verpakkingen bedrukken - +31 20 209 09 06 - [email protected]

Drukwerk aanleverspecificaties

Alle bestanden die worden aangeleverd voor drukwerk, moeten aan de volgende eisen voldoen:

  • - Een drukklaar bestand in de bestandtypes .PDF, .EPS of .AI.
  • - Een minimale resolutie van 300 DPI of hoger.
  • - Letters omgezet in lettercontouren.
  • - Kleuren opgebouwd uit CMYK of PMS kleuren.

 

Hieronder worden de aanleverspecificaties voor drukwerk verder toegelicht.

 

Type bestanden

Adobe Illustrator

 

Adobe Illustrator
Adobe PDF

 

Adobe PDF
EPS

 

EPS

 

Het belangrijkste is dat je het bestand aanlevert als een drukklaar document in .PDF, .EPS of .AI. Bestanden in .JPG, .PNG en/of .PSD zijn helaas niet bruikbaar.

 

300 DPI

DPI (resolutie) staat voor ‘Dots Per Inch’. Het is een term waarmee de kwaliteit en scherpte van een beeld wordt uitgedrukt. Hoe hoger de DPI(resolutie), hoe meer beeldpunten er zijn en hoe scherper de afbeelding is.

De resolutie van internet afbeeldingen zijn vaak 72 DPI, de resolutie van een te drukken bestand dient ongeveer 300 DPI te zijn. Een lagere resolutie geeft onscherpe afbeeldingen, deze hebben een storende werking op het drukwerk.

Je kunt zelf controleren of het bestand genoeg DPI heeft door het bestand in te zoomen op 200%. Als het bestand dan korrelig wordt, is de DPI niet hoog genoeg.

 

Lettercontouren

Niet iedereen heeft dezelfde lettertypes tot zijn of haar beschikking. Om deze reden moeten alle gebruikte letterfonts naar lettercontouren worden omgezet.

Voorbeeld: je ontwerpt een drukwerk bestand op je eigen computer. De informatie voor de lettertypes wordt van deze computer gehaald en is opgeslagen in het lettertype-bestand (font) op deze computer. Je slaat het drukwerkontwerp op en mailt het naar iemand anders. Als de ontvanger hetzelfde lettertype op deze computer staat is er niks aan de hand. De informatie wordt uit het font gehaald en het ontwerp ziet er net zo uit als op jouw computer. Als dit lettertype echter níet op de computer van de ontvanger staat, dan wordt de tekst automatisch omgezet naar een ander lettertype. Met als resultaat dat de tekst op je drukwerk ontwerp er anders uitziet dan verwacht.

Door teksten in het drukwerk ontwerp om te zetten naar lettercontouren, oftewel outlines, blijft alle informatie bewaard in het bestand. Op elke computer ziet de tekst er dan hetzelfde uit. Zo komt je drukwerk er altijd uit te zien zoals de bedoeling is.

 

CMYK of PMS kleuren

Het kan voorkomen dat de kleuren op drukwerk er anders uitzien dan op je beeldscherm. De reden hiervoor is dat een beeldscherm gebruik maakt van RGB kleuren.

Drukwerk kleuren zijn opgebouwd uit CMYK of PMS kleuren. Hierdoor kunnen kleurverschillen ontstaan. Let er daarom op dat het aan te leveren bestand omgezet is naar CMYK of PMS kleuren.

 

Vragen?

Voor meer informatie of vragen over het aanleveren van drukbestanden kan je contact met ons opnemen via [email protected] of via het contactformulier.